сите категории
EN

Дома>Производи>Завршени фармацевтски производи>Антибиотик и антимикробно

0.5 g, 1.0 g Цефтриаксон натриум за инјектирање


Место на потекло:Кина
Бренд име:ФЕИЈУЕ
Минимална Подреди Кол:100000pcs
Детали за пакување:10 ml тубуларна вијала со исклучување, 1's/кутија, 10's/кутија, 50's/кутија
Време на испорака:30days
Начин на плаќање:TT, L/C
Индикација

Цефтриаксон се користи за лекување на следните сериозни инфекции кога тие се предизвикани од чувствителни организми (види Дејство за целосна листа):
– инфекција на долниот респираторен тракт
– инфекции на кожата и структурата на кожата
– инфекции на уринарниот тракт, некомплицирани и комплицирани
– некомплицирана гонореја
- бактериска инфекција на крвта (сепса)
– инфекции на коските
- инфекции на зглобовите
– менингитис
Цефтриаксон, исто така, може да се користи за спречување на инфекции за време на операција, како што е вагинална или абдоминална хистеректомија, отстранување на жолчното кесе, контаминирани хируршки процедури (на пр.: операција на дебелото црево) и операција на коронарен артериски бајпас.
Како и со третманот на сите инфекции, треба да се преземат студии за култура и чувствителност пред да се започне со третман доколку е можно.


спецификации

0.5g10 ml тубуларна вијала со исклучување, 1's/кутија, 10's/кутија, 50's/кутија
1.0g10 ml тубуларна вијала со исклучување, 1's/кутија, 10's/кутија, 50's/кутија


акција

Цефтриаксон е антибиотик со широк спектар од семејството на цефалоспорини. Тој е познат како цефалоспорин од трета генерација и е активен против голем број бактерии кои не се убиени од цефалоспорини од првата или втората генерација. Цефтриаксон ги убива бактериите со попречување на производството на протеини важни за нивните клеточни ѕидови. Тој е активен против голем број важни и добро познати организми, вклучувајќи:
- Staphylococcus aureus (но не и MRSA)
- Ешерихија коли
– Neisseria meningitidis (менингокок)
– N. gonorrhoeae (причина за гонореја)
Цефтриаксон, исто така, убива некои важни предизвикувачи на инфекции на респираторниот тракт, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae и Klebsiella pneumoniae. Некои соеви на Pseudomonas aeruginosa, бубачката што предизвикува опасни болнички инфекции, исто така се убиени. Голем број други бактерии одговорни за широк спектар на инфекции се исто така подложни на Цефтриаксон.

Совет за доза

Роцефин може да се администрира интравенски или интрамускулно.
Возрасни
– препорачаната дневна доза е 1-2 g еднаш дневно или во еднакво поделени дози два пати на ден
- дозата се одредува врз основа на тежината на инфекцијата
Некомплицирана гонореја
– единечна IM доза од 250 mg
Хируршка профилакса
- единечна доза од 1 g треба да се администрира до 2 часа пред операцијата
Деца
– 50-75 mg/kg/ден како една доза или поделени дози
– дозата да не надминува 2 g/ден
- дозата треба да се подели и да се дава на секои 12 часа кај менингитис
Времетраење на терапијата
– генерално, терапијата треба да се продолжи најмалку два дена по исчезнувањето на симптомите на инфекцијата
– вообичаеното времетраење е 4-14 дена
– Третманот може да биде многу подолг за одредени инфекции, на пр.: инфекција на коските
- продолжената терапија го зголемува ризикот од несакани ефекти
– инфекциите предизвикани од Streptococcus pyogenes треба да се третираат не помалку од 10 дена
Бубрежно оштетување
- треба да се следат нивоата во плазмата кај пациенти со нарушена бубрежна и хепатална функција и пациенти со тешко бубрежно оштетување
– серумските нивоа не треба да надминуваат 280 mcg/ml
Администрација
– сите подготвени раствори треба да се употребат што е можно поскоро и да ја задржат својата ефикасност шест часа на собна температура
Интрамускулна инјекција
- растворете 250 mg или 500 mg во 2 ml, или 1 g во 3.5 ml, 1% раствор на лигнокаин
– се администрира со длабока интраглутеална инјекција
– не треба да се инјектира повеќе од 1 g на секоја страна
– инјектирањето без лигнокаин е болно
– Растворот на лигнокаин никогаш не треба да се инјектира интравенски
Интравенска инјекција
– растворете 250 mg или 500 mg во 5 ml или 1 g во 10 ml вода за инјектирање
– се администрира со директна интравенска инјекција во тек на 2-4 минути
Интравенска инфузија
– растворете 2 g во 400 ml од која било интравенска течност што НЕ содржи калциум
– да се дава со инфузија најмалку 30 минути

Распоред

S4

Чести несакани ефекти

Цефтриаксонот генерално добро се поднесува. Следниве ефекти се доживуваат релативно често:
– дијареа
– гадење
– осип
– електролитни нарушувања
- болка и воспаление на местото на инјектирање

Невообичаени несакани ефекти

Следниве ефекти се јавуваат поретко:
– повраќање
– главоболка
- вртоглавица
– орален и вагинален дрозд
- тешка дијареа (псевдомембранозен колитис)
Алергиската реакција е невообичаена, но симптомите е важно да се знаат и треба да се пријават кај вашиот лекар:
– коприва
– чешање
- оток
– проблеми со дишењето
– отежнато дишење
– распространет виолетов осип

Iкваки